Αποχαιρετα το κοινωνικο κρατος που ηξερες

Σε ένα διαφορετικό τοπίο θα… ξυπνήσουν οι ασφαλισμένοι της χώρας από την 1η Ιανουαρίου του 2016, λόγω των περικοπών στις συντάξεις, στα εφάπαξ και στα προνοιακά επιδόματα.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει την εξοικονόμηση 4,2 δισ. ευρώ (ή 2,4 % του ΑΕΠ) από το ασφαλιστικό και προνοιακό σύστημα της χώρας. Από αυτά, τα 3,2 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από το συνταξιοδοτικό και το 1 δισ. ευρώ από την πρόνοια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το τοπίο αυτό θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

· Οι κύριες συντάξεις άνω των 1000 ευρώ (τουλάχιστον 910.000) θα είναι μειωμένες έως και κατά 12%. Η μείωση αυτή θα έλθει ως συνέχεια της έμμεσης μείωσης που υπέστησαν όλες οι συντάξεις κατά 2% από τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω της αύξησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 6%.

· Οι επικουρικές συντάξεις (1,2 εκατομμύριο) θα είναι μειωμένες κατά 5%. Η μείωση αυτή θα έλθει μετά την έμμεση μείωση 6% που υπέστησαν όλες οι επικουρικές συντάξεις από τον περασμένο Σεπτέμβρη λόγω της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ.

· Τα 32.000 εκκρεμή εφάπαξ του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα περικοπούν κατά 5 έως 8%. Έτσι από τα 29500 ευρώ στα οποία ανέρχεται το μέσο εφάπαξ του Δημοσίου σήμερα θα πέσει 27.100 ευρώ.

· Τα προνοιακά επιδόματα τα οποία απολαμβάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα αντικατασταθούν σταδιακά από το σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το οποίο θα κοστίζει μόλις 1 δισ. ευρώ.

Είναι γεγονός.  Η »σύνταξη του κράτους» όπως την ξέραμε χρόνια τώρα, είναι στα τελευταία της. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/16 θα είναι πλέον «κεφαλαιοποιητικό, θα υπολογίζεται δηλαδή με εισοδηματικά κριτήρια:

Οι εισφορές των εργαζομένων (θα υπολογίζονται επί των αποδοχών εργοδότη και εργαζόμενου) θα συσσωρεύονται (εικονικά) σε έναν ατομικό λογαριασμό («ατομική μερίδα») ο οποίος θα τοκίζεται με επιτόκιο οριζόμενο από το νόμο και όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης θα αποτελεί το «ασφαλιστικό κεφάλαιο» του εργαζομένου.

Το κεφάλαιο αυτό θα μετατρέπεται σε ισόβια σύνταξη με βάση το εκάστοτε προσδόκιμο ζωής.

Το κράτος θα «βάζει απο την τσέπη του» (αυτό που σήμερα ονομάζουμε «εγγυημένη» κρατική σύνταξη, επί του παρόντος τα 360 ευρώ) μόνο για αναξιοπαθούντες όπως άνεργοι, ασθενείς, άτομα που φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους.

Η επικουρική σύνταξη θα υποστεί συνεχείς μειώσεις με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να καταργηθεί πλήρως.  Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται  με ενιαίο τρόπο καθώς θα αναγνωρίζονται μόνο δύο είδη εργαζομένων, οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Όποια προνόμια και ειδικά ταμεία ίσχυαν μέχρι σήμερα, καταργούνται.

Οι πρόωρες συντάξεις θα καταργηθούν – όλοι οι υγιείς εργαζόμενοι δεν θα δικαιούνται σύνταξη πριν τα 67 τους χρόνια αλλά θα δικαιούνται μερική απασχόληση κατά την συνταξιοδότησή τους.

Τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν συντάξεις του δημοσίου άνω των 1000 ευρώ: η Κυβέρνηση έχει υπογράψει μείωση των δαπανών για συντάξεις 1,8 δις το 2016 και για το σκοπό αυτό οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα κοπούν αναλογικά από 11% έως 18% στο άμεσο μέλλον.

Στόχος είναι η ενοποίηση όλων των ταμείων και η  δημιουργία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στην ουσία μετεξέλιξη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι όροι «επαγγελματικά ταμεία», «συμπληρωματικές παροχές» και «ιδιωτική ασφάλιση»  έχουν ήδη αρχίσει να πλανώνται στην ατμόσφαιρα και σιγά σιγά αναμένεται να καθιερωθούν στη συνείδηση του κάθε Έλληνα πολίτη.

Ως εκ τούτου, έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στην εταιρία μας προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα της συμπληρωματικής σύνταξης που θα χρειαστείτε. Αν αυτός ο σχεδιασμός ξεκινήσει σε μεγαλύτερη ηλικία από τα 40-45 έτη, τότε το κόστος αποταμίευσης θα είναι μεγαλύτερο λόγω του μικρότερου διαστήματος που θα μεσολαβεί έως τα χρόνια της συνταξιοδότησης σας.